Home > Nieuws > Panorama van de werken van Jean-Pierre Maury

Panorama van de werken van Jean-Pierre Maury

11/12/2018

Het Museum van Kunst en Geschiedenis van Cholet presenteert de tentoonstelling
DE MATHY-GALLOT COLLECTIE “PANORAMA VAN DE WERKEN VAN JEAN-PIERRE MAURY”
van 15 december 2018 tot 3 februari 2019
Deze tentoonstelling presenteert de gift van het echtpaar Mathy-Gallot ten gunste van de Musea van Cholet. Het is volledig gecentreerd op het werk van Jean-Pierre Maury, een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Belgische abstractiestroom.
De jarenlange samenwerking tussen de schilder Jean-Pierre Maury en de verzamelaar René Mathy is de oorsprong van een verzameling van 57 kleine formaten, collages, tekeningen, inkten en schilderijen, krachtige getuigen van de carrière van de kunstenaar van 1966 tot 2015.
In 50 jaar tijd zijn de geproduceerde werken gediversifieerd. Echter, twee assen hebben achtereenvolgens het geheel gestructureerd. De eerste onderzoekt het thema van de taal en de tweede focust op een minimaal plastic element: het kruisen van twee lijnen.
Jean-Pierre Maury werd geboren in 1948 in Ukkel, België. Hij deelt zijn leven tussen Frankrijk en zijn land van herkomst. Zijn werken behoren tot de beweging van geometrische abstractie en hij is op initiatief van het begrip “gebouwde mobiliteit” dat herinnert aan het belang van geometrie en maatvoering in abstracte kunst. In de loop van de jaren verdiept de kunstenaar haar aanpak tijdens het zuiveren ervan. De collectie van echtgenoot Mathy-Gallot weerspiegelt deze evolutie en deze rigoureuze aanpak, zowel theoretisch als praktisch.
Door perfect de collecties van de Museum Gallery te integreren, resoluut richting geometrische abstractie, zullen deze 57 werken gedeeltelijk worden tentoongesteld in de permanente galerij, na deze tijdelijke tentoonstelling. Een rotatie van de schilderijen onthult de totaliteit van de verzameling aangeboden in Cholet gedurende een cyclus van tweeëneenhalf jaar. Deze installatie in de permanente ruimtes zal van kracht zijn voor de volgende Museumnacht in mei 2019.

Biografie van Jean-Pierre Maury