Home > Nieuws > Evelyne Axell bij Muzeum Susch

Evelyne Axell bij Muzeum Susch

31/08/2020

Als u de komende maanden door Zwitserland reist, kom dan langs bij Muzeum Susch, dat van 1 augustus tot 6 december 2020 “Body Double” presenteert, een overzichtstentoonstelling van de Belgische popartiest Evelyne Axell (1935-1972).

Met haar oorspronkelijke feministische aanpak werd Axell in de jaren zestig een van de pioniers van de popart in Europa. Haar uitgesproken oeuvre wordt bevolkt door een geheel vrouwelijk universum, dat de toenmalige iconografie van de Pop Art overstijgt en het discours van de seksualiteit van de vrouw herneemt.

Evelyne Axell’s carrière werd tragisch ingekort door haar vroegtijdige dood in een auto-ongeluk, op de vroege leeftijd van 37 jaar.

Deze tentoonstelling, die werd samengesteld door Anke Kempkes, internationaal curator, kunsthistoricus en kunstcriticus, en Krzysztof Kościuczuk, artistiek directeur van Muzeum Susch, presenteert een zestigtal tentoonstellingen die het brede spectrum van het hele oeuvre van de kunstenaar beslaan. Body Double brengt een grote selectie collages, tekeningen, reliëfschilderijen, sculpturen, film- en fotowerken samen – waarvan vele al tientallen jaren niet meer te zien zijn. Deze tentoonstelling is de grootste museale overzichtstentoonstelling van Axell’s werk dat buiten haar geboorteland België te zien is.

Een bijzondere bijdrage aan de tentoonstelling is de prominente installatie Marcel et Robert (2009) van de Zwitserse kunstenaar Sylvie Fleury, die een generatieoverschrijdende iconografische dialoog aangaat met het werk van Axell. De roterende schijf die de basis vormt van Fleury’s werk is ontworpen als een gigantisch popkleurig doelwit dat de concentrische compositie in Axell’s schilderij “Le mur du son” (1966) weerspiegelt.

Arteeshow is er trots op geassocieerd te worden met dit evenement door het maken van twee prachtige nieuwe T-shirts voor Muzeum Susch (“Le Homard Amoureux” – 1967 en “Portrait Fragmenté” – 1965) en een tote-bag (“Couchette orange” en “Couchette bleue” – 1966).

Naast deze nieuwe exclusieve kleurrijke creaties zijn er nog andere items uit de collectie van Arteeshow gewijd aan het werk van Evelyne Axell beschikbaar in de museumwinkel.

Adres en informatie te vinden op de website: https://www.muzeumsusch.ch/en/1301/Evelyne-Axell-Body-Double