Home > Nieuws > 7 Arts – Belgische avant-garde

7 Arts – Belgische avant-garde

02/06/2020

In 1922 vormden vijf jongeren de basis van een waar artistiek front in Brussel: Pierre en Victor Bourgeois, respectievelijk dichter en architect; Pierre-Louis Flouquet, schilder; Karel Maes, schilder en graveur; Georges Monier, componist.

Gepassioneerde verdedigers van “Plastique Pure”, geïnspireerd door de theorieën van het Bauhaus of andere innovatieve internationale bewegingen zoals het Italiaanse futurisme, Russisch constructivisme, Nederlands neoplasticisme of Frans purisme, creëerden ze de beweging en het tijdschrift 7 Arts.

7 Arts stopt niet op het gebied van schilderen, maar omvat alle artistieke disciplines: schilderkunst, beeldhouwkunst, literatuur, muziek, film, decoratieve kunsten, allemaal bedoeld om het formaat van gebouwen te wijzigen, te integreren, te verbeteren en stedenbouwkundige projecten te verbeteren.

Het wekelijkse weekblad 7 Arts, dat wekelijks verschijnt, zal zich als een echte invloedssfeer opwerpen bij het uitdragen van deze adem van moderniteit, niet alleen in België maar ook in heel Europa en tot 1929.

De CIVA viert de innovatieve dynamiek van deze 5 kunstenaars door haar kamers te openen voor een zeer mooie tentoonstelling gewijd aan 7 kunsten. Naast werken of documenten uit de tijd van de vijf oprichters, geeft de tentoonstelling ook een prominente plaats aan andere grote namen in de Belgische architectuur of kunst zoals Marcel-Louis Baugniet, René Magritte, Victor Servranckx, Félix De Boeck, Huib Hoste, Jean -Jacques Gaillard, Jozef Peeters, Stanislas Jasinski en vele andere spelers in deze avant-garde.

Bezoek de tentoonstelling 7 Arts – Belgische avant-garde tot 9 augustus in CIVA, Kluisstraat 55, 1050 Brussel (https://www.civa.brussels/en)

Ga tijdens je bezoek aan de tentoonstelling door de museumwinkel, waar je onze Flouquet-draagtas kunt ontdekken.

Flouquet collectie

Baugniet collectie