Home > Nieuws > Evelyne Axell in het Museum voor Schone Kunsten in Rennes

Evelyne Axell in het Museum voor Schone Kunsten in Rennes

15/07/2019

Deze geweldige feministische tentoonstelling gewijd aan de makers is een evenement op meerdere manieren. Voorstander van een thematische aanpak gedurende een lange periode, benadrukt de emancipatorische functie van kunst, zoals Niki de Saint Phalle die de “macht aan de Nanas” gaf.
Meer dan 80 werken ontvouwen zich door vijf grote vragen:
Hoe vrij te zijn van zijn vrouwelijke conditie door de taboes te trotseren, in het kielzog van Camille Claudel en Orlan? Hoe kan zelfrepresentatie een politieke dimensie krijgen ten gunste van de erkenning van vrouwelijke schilders, zoals bijvoorbeeld is getoond door Élisabeth Vigée Le Brun in de achttiende eeuw?
Hoe herboren te worden van het ervaren geweld – seksueel of politiek – door “een kunstenaar te worden”, zoals geïnitieerd door Artemisia Gentileschi?

En het is niet aan de textielkunst die de stereotiepe visie van genres niet in twijfel trekt, en het avant-garde werk van een vrouwelijke rebel oproept. Laatste thema, zelden verkend in tentoonstellingen, de kwestie van spiritualiteit in de kunst, die een bron van creatieve energie is voor veel kunstenaars in het spoor van de visionairs van de Middeleeuwen. Uit deze tentoonstelling komt de enorme innovatieve bijdrage van vrouwen naar voren, door het gebruik van nieuwe materialen en een radicale creatieve vrijheid.

In samenwerking met het Brest Museum voor Schone Kunsten, La Criée Centre for Contemporary Art, Les Ateliers du Plessix-Madeuc en het Yvonne Jean-Haffen Museum, stad Dinan.
Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus van Marie-Jo Bonnet, curator van de tentoonstelling, uitgegeven door Éditions Ouest-France.

www.ouest-france.fr

www.mba.rennes.fr

www.arteeshow.com/nl/evelyne-axell/