Home > Nieuws > Paul Van Hoeydonck bij de abdij van Villers-la-Ville

Paul Van Hoeydonck bij de abdij van Villers-la-Ville

12/06/2019

Van de abdij van Villers naar de maan
Ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de eerste stap van de man op de maan toont de abdij van Villers de werken van de Belgische beeldhouwer en schilder Paul Van Hoeydonck, beroemd over de hele wereld omdat hij de auteur is van het enige werk van zijn kunst neergelegd op de maan: Fallen Astronaut.

Fallen Astronaut
Kuifje is niet de enige Belg die op de maanbodem heeft gelopen. Er is ook de Fallen Astronaut, een kleine aluminium sculptuur van een astronaut in zijn ruimtepak. Dit kunstwerk van de kunstenaar Paul Van Hoeydonck uit Antwerpen wordt op de Maan gedeponeerd door de Apollo 15-missie op 2 augustus 1971, aan de voet van een gedenkplaat met de namen van Amerikaanse en Sovjet-astronauten die stierven bij de verovering van de ruimte.

Paul Van Hoeydonck, een kunstenaar in de sterren
Astronauten, planeten en satellieten zijn constante thema’s in het artistieke proces van Paul Van Van Hoeydonck “Stilleven in de ruimte”, “Kleine Astronaut”, “Spaceman” of “De robot en zijn planeet”, de titels creaties van deze kunstenaar geboren in 1925 laten geen twijfel bestaan ​​over zijn aantrekkingskracht voor het kosmische en het utopische. Meer dan twintig werken (waaronder een replica van Fallen Astronaut) van de Antwerpse doctor honoris causa van de Universiteit van Luik vinden plaats in de Romaanse kelder en de zuidelijke vleugel van de abdijmolen.

Paul Van Hoeydonck collection

Paul Van Hoeydonck biografie

De maan in virtual reality
Bezoekers kunnen “echt” wandelen op de maan dankzij de geavanceerde technologie ontwikkeld door de Universiteit van Luik. Aftopping een virtual reality helm en gestegen, maar de gebruiker de verbinding verbreekt uit de echte wereld te worden ondergedompeld in een omgeving die zijn nieuwe werkelijkheid wordt. Hij zal fysiek voelen in de combinatie van een astronaut en ontdek met hem in 3D maanlandschappen, de Apollo-module en, natuurlijk, de beeldhouwkunst van Paul Van Van Hoeydonck.

Op weg naar het oneindige en verder
Om de illusie compleet te maken, het Euro Space Center biedt ook bezoekers van het gebied een replica van de Saturn V-raket (1 meter hoog) en Ariane IV raket (6 meter) alsook een echte astronautencombinatie.