Home > Nieuws > Gecensureerd op Facebook en Instagram

Gecensureerd op Facebook en Instagram

15/10/2018

PERSBERICHT

Ik heb in 2017 ARTEESHOW gemaakt, een kledingmerk exclusief geïnspireerd op Belgische kunst.

Omdat ik het gebrek aan zichtbaarheid van Belgische kunstenaars voor het grote publiek, getalenteerde en bescheiden kunstenaars, vaak voorlopers of visionairs die maar weinig werden gesteund door politici, snel begrepen hadden, wilde ik hun werk verbeteren met een andere benadering, leuk en toegankelijk voor iedereen , geïnspireerd door hun werken om zeer beperkte series kleding en accessoires te maken: T-shirts, sweatshirts, hoodies en tassen; En dit in perfecte overeenstemming met de kunstenaars of hun eigenaars.

Om de visie van mijn producten op sociale netwerken te optimaliseren, heb ik onlangs besloten me te abonneren op advertentiepromoties die worden aangeboden door Facebook en Instagram. De kleding die ik had gekozen, bestond uit prints die waren geïnspireerd op werken van Evelyne Axell, een Belgische kunstenaar die wordt erkend als een van de hoofdfiguren van Pop Art: “The Woman with the Snake”, 1971 en “The Interview” 1966.

Wat was mijn verrassing om gisteren meldingen van Facebook en Instagram te ontvangen waarin ik aankondigde dat sommige van mijn actieve advertenties werden geweigerd en daarom werden uitgeschakeld.
De reden hiervoor is dat ik citeer: “Uw advertenties zijn niet goedgekeurd omdat deze onze advertentieregels niet respecteren. We staan ​​geen reclame toe die naaktheid vertegenwoordigt, ook al is deze niet seksueel. Onthoud dat deze regel van toepassing is op alle educatieve of artistieke inhoud, behalve in het geval van beelden … « .
Het lijkt erop dat ook ik ben onderworpen aan censuur door Facebook en Instagram, zelfs tegen kunstwerken. Het is bijzonder verrassend op te merken dat de beschuldigde werken opnieuw werken zijn van Evelyne Axell, een kunstenaar wiens werk “Ice Cream”, terwijl ze in 2016 in het Philadelphia Museum werd tentoongesteld, al gecensureerd was op de het Facebook-account van het museum, dat een golf van verontwaardiging en ongekende reacties tegen de webreus uitlokte.

Het verhaal lijkt dus opnieuw te worden herhaald, terwijl de werken van Evelyne Axell, allesbehalve aanstootgevend of vulgair te zijn, de strijd voor vrouwenrechten, vrijheid van meningsuiting en seksuele revolutie symboliseren, in de meeste grote musea of ​​kunstgalerieën van de wereld. “The Woman with the Snake” wordt vandaag in Tajan in Parijs tentoongesteld tijdens de tentoonstelling “Forever Pop”, na bewondering te hebben gewekt in de Konïg Gallery in Londen.

Ik kan niet begrijpen, laat staan ​​dat ik deze vorm van gerichte censuur tegen artistieke werken accepteer, waarbij ik bovendien de consequenties volledig ervaar tijdens de crowdfunding-campagne.

Dat is waarom ik deze mail naar de media stuur.

Ik dank u voor het delen van deze boodschap en voor het blijven verdedigen van kunst in al zijn vormen.

Lila Farget, oprichter van Arteeshow